Ti år med klimautvalg - hva er fulgt opp?
De siste ti årene har Norge hatt fem klimautvalg som har utredet og beskrevet hva Norge må gjøre for å omstille seg i takt med klimamålene. Men vi er stadig ikke i rute. Langsikt har gått gjennom anbefalingene fra disse utvalgene, og vurdert hvor mye som faktisk er fulgt opp av politikerne.

KI-generert bilde i Sora
Hovedmomenter
I dette notatet vurderer vi gjennomføringen av de omtrent 200 anbefalingene fra fem sentrale klima- og omstillingsutvalg i Norge: Grønn skattekommisjon (2015), Klimarisikoutvalget (2018), Klimaomstillingsutvalget (2020), Klimafinansieringsutvalget (2023) og Klimautvalget 2050 (2023). Hovedresultatet fra analysen er at oppfølgingen av anbefalingene er mangelfull, til tross for at utvalgenes forslag er velfunderte og har bred faglig støtte.
Hver anbefaling er vurdert ut fra om den er:
- Gjennomført
- Delvis gjennomført
- Ikke gjennomført
Vi vurderer ikke om en anbefaling er god eller ikke – bare om den er gjennomført. Det kan være gode grunner til at noen tiltak ikke er fulgt opp. Enkelte anbefalinger har f.eks. møtt faglig motstand fra andre miljøer, andre kan være utdaterte. Idealet bør derfor ikke være 100 prosent oppfølging. Dette til tross, så mener vi gjennomgangen vår illustrerer at den politiske oppfølgingen av tiltakene har vært mangelfull.
Vurderingene våre er gjort på bakgrunn av offentlig tilgjengelig dokumentasjon, herunder stortingsmeldinger, statsbudsjett, proposisjoner, offentlige utredninger, strategier og andre relevante politiske dokumenter. I tillegg er det i noen tilfeller innhentet supplerende informasjon og innspill fra medlemmer i de respektive utvalgene eller departementer.