Vårt arbeid

Her finner du alt vårt arbeid og alt andre skriver om oss. Vi jobber kontinuerlig med å produsere nytt innhold, blant annet notater, høringsinnspill, kronikker og debattinnlegg.

03

Medieomtale

03

Medieomtale

Vi må snakke opp muligheten til å bidra

Først publisert:
Dagsavisen
|
2.7.2024

Misjonsalliansen svarer på daglig leder Eirik Mofoss sitt innlegg "Krisene vi ikke bryr oss om" ved å peke på at man må fokusere på at det nytter å gjøre noe for å løse fattigdom og humanitære kriser.

- Skapt på lab i Kina

Først publisert:
Dagbladet
|
18.6.2024

Teorier om hvordan covid oppstod har skapt stor splid, og flere blir sett på som konspiratoriske. Norsk forsker mener at viruset ble skapt på et laboratorium i Wuhan.

Meta må betale mer skatt

Først publisert:
Aftenposten
|
16.6.2024

Jeg er ikke så bekymret for feriebildene mine på Facebook. Men jeg bryr meg om at vi lar allerede store og mektige teknologiselskaper få alle våre data gratis.

Sannsynlighetsovervekt for at koronapandemien oppstod i laboratorium

Først publisert:
Minerva
|
14.6.2024

En fersk rapport vil en gang for alle rehabilitetere det som lenge ble sett på som en farlig konspirasjonsteori.

Ditt privatliv er min sikkerhet

Først publisert:
Aftenposten
|
13.6.2024

Vi overlater ikke nasjonalt forsvar til enkeltmennesker, skriver Vivi Ringnes Berrefjord.

Kan covid-19 ha lekket fra et laboratorium likevel?

Først publisert:
Abels tårn
|
7.6.2024

Seniorrådgiver Sigrid Bratlie gjester Abels tårn i en samtale om koronapandemiens opphav. Vitenskapsfolk, media og politikere stemplet lab-lekkasje teorien som en konspirasjon. Nå hevder en av våre fremste eksperter på molekylærbiologi at man konkluderte for tidlig.

Seniorrådgiver Jakob Graabak i NRK Debatten om kunstig intelligens

Først publisert:
NRK Debatten
|
28.5.2024

Seniorrådgiver Jakob Graabak møter digitliseringsminister Karianne Tung, Silvija Seres, Morten Goodwin og Henrik Skaug Sætra i NRK Debatten om mulighetene og risikoene som den raske utviklingen i kunstig intelligens bringer

Redaksjonell sak om NRK Debatten om kunstig intelligens

Først publisert:
NRK
|
28.5.2024

Kunstig intelligens blir en stadig større del av livene våre. – Vi har ingen vitenskap for trygg kunstig intelligens i dag, mener ekspert.

Daglig leder Eirik Mofoss i NRK Debatten om bistand

Først publisert:
NRK Debatten
|
2.5.2024

Daglig leder Eirik Mofoss møter utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp), Hans Andreas Limi (FrP), og Kari Helene Partapuoli (Plan International Norge) i NRK Debatten om hvorvidt norsk bistand fungerer godt nok, og om den burde deles i to: fattigdomsbekjempelse og globale fellesgoder.

Civitafrokost: Hvordan kan norsk bistand bli mer effektiv?

Først publisert:
Opptak av arrangementet
|
16.4.2024

Daglig leder Eirik Mofoss deltok i paneldebatt om hvordan norsk bistand kan bli mer effektiv sammen med Asle Toje, Erik Solheim og Kari Helene Partapuoli

Norad-sjefen: Politikerne bestemmer alt og har ansvar for alt

Først publisert:
Morgenbladet
|
11.4.2024

Intervju med Norad-direktør Bård Vegar Solhjell om den nylige bistandsdebatten, der blant annet kritikken som daglig leder Eirik Mofoss har kommet med av norsk bistand diskuteres.

Reagerer på Eirik Mofoss’ oppgjør: – Bistand er politikk

Først publisert:
Morgenbladet
|
13.3.2024

Kirkens Nødhjelp og Care er kritiske til tidligere Norad-byråkrat Eirik Mofoss’ angrep på norsk bistandspolitikk. Men han får støtte fra Civita, som mener utviklingsministeren avviser en viktig debatt.

Minervapodden: Eirik Mofoss - Skuffet bistandsforvalter

Først publisert:
Minervapodden
|
7.3.2024

Daglig leder Eirik Mofoss intervjuet i Minervapodden om norsk bistandspolitikk.

Handlingsregelen som kan redde norsk bistand

Først publisert:
Morgenbladet
|
7.3.2024

Generalsekretæren i Redd Barna svarer på kritikken av norsk bistandspolitikk ytret av daglig leder Eirik Mofoss i et intervju i Morgenbladet 1.mars.

Norsk bistand lar seg ikke forsvare

Først publisert:
Morgenbladet
|
1.3.2024

Intervju med daglig leder Eirik Mofoss. "Makta bryr seg visst ikke om fakta, konstanterer Eirik Mofoss. Han har i frustrasjon sluttet i jobben sin som fagdirektør i Norad og tar nå et kraftig oppgjør med norsk bistandspolitikk."

Politikk på en ny måte!

Først publisert:
Tendens
|
12.2.2024

Aksel Braanen Sterri mener at dagens politikk har en rekke blindflekker. Løsningen var å opprette et senter for langsiktig politikk. Intervju med fagsjef Aksel Braanen Sterri.

Hvordan bremse kunstig intelligens?

Først publisert:
Vågale Vyer
|
27.1.2024

Kunstig intelligens (KI) kan ha en positiv effekt på mange samfunnsområder, fra undervisning, arbeidsliv, transport og medisin. Samtidig er KI også en stor risiko for oss mennesker. Ondsinnede aktører kan misbruke teknologien, det er en risiko for uhell, og teknologien kan få en rekke uheldige konsekvenser, som for eksempel arbeidsledighet i stor skala. Hvordan kan vi bidra til å redusere risikoen og samtidig utnytte potensialet som KI har? Intervju med rådgiver Jacob Wulff Wold

Skatt på dyrs lidelse

Først publisert:
Vågale Vyer
|
12.1.2024

Det er estimert at mer enn 80 milliarder gårdsdyr blir avlet frem og slaktet hvert eneste år på verdensbasis. Mange av disse opplever så mye lidelse at enkelte mener det ville vært bedre om de aldri hadde trengt å eksistere. Samtidig vil mange av oss fortsette å spise kjøtt. Kan det å skattlegge dyrs lidelse forbedre situasjonen? Intervju med fagsjef Aksel Braanen Sterri

NHO vil doble bruken av kunstig intelligens – rådgiver advarer mot sikkerhetsrisiko

Først publisert:
Altinget
|
9.1.2024

Omtrent én fjerdedel av norske bedrifter bruker kunstig intelligens i dag. I løpet av de neste to årene vil NHO at det skal bli dobbelt så mange, og inviterer til digitalt krafttak. Tenketank understreker at sikkerhetstiltak må på plass først, og peker blant annet på misbruksrisiko og ulykkesrisiko.

Aksel Braanen Sterri om fremtidige generasjoner og William MacAskill

Først publisert:
Podkasten Ideer
|
1.12.2023

Hvor mye vekt skal vi legge på interessene til fremtidige generasjoner? Hvor redde skal vi være for kunstig intelligens? Og hvem er denne unge William Macaskill fra Oxford som vil redde verden? I denne episoden snakker Aksel Braanen Sterri med Hilde Nagell om boken "What we owe the future" (2022).

Menneskehetens skjebne ligger i våre hender

Først publisert:
Minerva
|
20.11.2023

Få mennesker vil noensinne ha så mye innflytelse på fremtiden som vi som lever i dag, mener moralfilosofen William MacAskill. Men politikken inneholder institusjonelle hindringer for å tenke langsiktig

På tide å tenke nytt

Først publisert:
Tendens
|
14.11.2023

Mens mange lurer på om kunstig intelligens (KI) vil føre til at vi mister jobbene våre, bør vi heller tenke nytt om egen arbeidskraft. Intervju med vår fagsjef Aksel Braanen Sterri.

Langsiktighet-ismen

Først publisert:
Klassekampen
|
2.10.2023

Når virtuelle virkeligheter blir til politiske program.

En minister for tekno­logi­op­ti­mister

Først publisert:
Klassekampen
|
29.9.2023

Det er problemer i riket, ifølge Aksel Braanen Sterri og Inga Strümke i Aftenposten 17. september. Løsningen på nær sagt alle våre politiske og sosiale problemer har nemlig kommet, men vi har ingen minister som med sterk og stødig hånd kan implementere den.

Stopp Verden: Eirik Mofoss om effektiv altruisme

Først publisert:
E24 (bak betalingsmur)
|
10.9.2023

Eirik Mofoss er gjest i en ny episode av Torbjørn Røe Isaksens podkast Stopp Verden.

Lanserer tenketank for politikk som ser lenger

Først publisert:
Altinget
|
30.8.2023

Aksel Braanen Sterri, Eirik Mofoss og Jakob Graabak lanserer en ny tankesmie, Senter for langsiktig politikk. − Det er vanskelig å vinne stemmer på investeringer som ikke gagner velgere kortsiktig.

Starter tenketank for fremtidens mennesker

Først publisert:
DN Magasinet (bak betalingsmur)
|
25.8.2023

Den hyllede, men omstridte ideen er omfavnet av rike og mektige. Nå vil Langsikt-gründerne bruke den for å unngå katastrofer og beskytte fremtidens mennesker.

Eirik Mofoss introduserer Senter for langsiktig politikk i Kompass på NRK P2

Først publisert:
NRK P2
|
24.8.2023

Eirik Mofoss er gjest i Kompass på NRK P2 og introduserer Senter for langsiktig politikk, og snakker om vår motivasjon og metoder. Han argumenterer for hvorfor vi har et moralsk ansvar for framtidige generasjoner

Lanserer ny tankesmie for langsiktig politikk

Først publisert:
Morgenbladet (bak betalingsmur)
|
16.8.2023

Eirik Mofoss, Aksel Braanen Sterri og Jakob Graabak starter tankesmie inspirert av effektiv altruisme. Med seg i fagrådet har de fått tungvektere som Camilla Stoltenberg, Vidar Helgesen og Steinar Holden.

Peder Skjelbred i Kompass på NRK P2 om langsiktighet

Først publisert:
NRK P2
|
9.1.2023

Peder Skjelbred gjestet Kompass på NRK P2 for å snakke om vårt ansvar for framtidge generasjoner og diskutere kunstig intelligens med Inga Strümke

Vil ha et framtidsombud. Den nye framtidsetikken er relevant her og nå, mener «årets ledestjerne» Eirik Mofoss.

Først publisert:
Morgenbladet (bak betalingsmur)
|
22.12.2022

Eirik Mofoss, årets ledestjerne i Dagens Næringsliv diskuterer nødvendigheten av langsiktighet i politikken. Som fagdirektør i Norad er han opptatt av vitenskapelig og rasjonell tilnærming til bistand, og han foreslår et ombud for framtidige generasjoner, inspirert av barneombudet. Mofoss utfordrer også dagens vurdering av verdi på framtidige liv i samfunnsøkonomiske analyser og oppfordrer til en dypere refleksjon over nasjonens investeringer, som oljefondet, for å sikre en lysere framtid for kommende generasjoner.