Debattinnlegg

Maktkritikk står ikke i veien for fremtidstenkning

Aksel Braanen Sterri
Først publisert i:
Aftenposten

Debattinnlegg

Last ned

KI-generert illustrasjon fra Midjourney

Hovedmomenter

1

2

3

4

Innhold

Vi må være maktkritiske i vår håndtering av kunstig intelligens, hevder jurist Embla Nerland i Aftenposten. Hun stiller det opp mot mine forslag om en teknologiminister med ansvar for KI og mer fremtidstenkning.

Politikerne må uten tvil forstå maktstrukturene og svare med tiltak som utjevner dem. Men en maktkritisk KI-politikk fordrer politiske institusjoner som er fleksible nok til å møte raske endringer, slik som en KI-minister.

Vi er allerede på etterskudd. Vi trenger å tolke og tilpasse lovverket for å håndtere KI, innføre et algoritmetilsyn for å forhindre diskriminerende bruk av KI, finansiere og utvikle trygge KI-løsninger, det vil si systemer som kan forstås og enklere føres tilsyn med, og en KI-minister som tar en aktiv rolle i internasjonale samarbeid om KI for å lære av internasjonal ekspertise og bidra til globale rammeverk.

Politikerne må kjenne sin samtid. Men uten et langsiktig perspektiv vil politikken være utdatert i det den trer i kraft. Vi trenger derfor både kritisk maktanalyse og fremtidstenkning!

Last ned