Trusler og muligheter fra ny bioteknologi - Notatlansering og pils med Langsikt

Velkommen til notatlansering med Langsikt!

I vårt nye notat, Våpen, pest og gull, går vi gjennom muligheter og trusler fra ny bioteknologi, og gir anbefalinger til norske beslutningstakere.

Tvillingrevolusjonene innen bioteknologi og kunstig intelligens vil i tiden fremover dramatisk øke menneskets evne til å dekode og programmere genetisk kode. Dette gir oss muligheten til å designe helt nye biologiske funksjoner og organismer - kalt syntetisk biologi.

Syntetisk biologi vil i løpet av de neste tiårene skape verdier i billionklassen. Teknologien kan hjelpe oss å løse utfordringer innen klima, dyrevelferd, matforsyning, medisin, vaksiner, biomaterialer og mange andre områder.

Samtidig kan syntetisk biologi ha katastrofale konsekvenser enten som resultat av uhell eller tilsiktet skade. Ondsinnede aktører og stater kan benytte seg av avansert kunstig intelligens og automatiserte laboratorier for å skape virus med uante skadelige egenskaper.

Eksisterende reguleringer er utilstrekkelige i møte med denne nye virkeligheten. Ingen land har lover som sørger for at syntetisk DNA og RNA ikke havner i feil hender. Samtidig mangler Biologivåpenkonvensjonen både personell og muligheter til å undersøke om stater overholder sine forpliktelser.

Mens fremtidige trusler i liten grad er regulert, er lite risikable bruksområder av bioteknologi overregulert, til hinder for vitenskapelig og kommersiell utvikling.

Når?

19. juni
16.00-17.30

Hvor?

Mesh Youngstorget, Møllergata 6

Påmelding

Tusen takk! Din påmelding er registrert!
Her var det noe som ikke gikk som det skulle. Sjekk feltene i skjemaet og prøv igjen.