Langsikt-seminar med Fredrick Tønsvoll Mortvedt: Hvem skal eie framtidens næringsliv?

Velkommen til Langsikt-seminaret! Der forskning og ideer blir til politiske løsninger.

I dette Langsikt-seminaret kommer Fredrick Tønsvoll Mortvedt for å snakke om eierskap i norsk og utenlandsk næringsliv og hvordan vi kan utforme langsiktig økonomisk politikk i en tid hvor de store fondene regjererer og eierkonsentrasjonen når nye høyder. Det er de store fonds tid, og på sikt er vi på vei mot eierkonsentrasjon ulikt noe annet. «The Big Three» har blitt kallenavnet på de tre dominerende investeringsselskapene på Wall Street  – BlackRock, State Street og Vanguard  – og sammen utgjør de den største eierandelen i 88 prosent av selskapene på S&P 500-indeksen. Ifølge ett estimat kan de tre store selskapene stå for 40 prosent av alle stemmene på S&P 500-selskapenes generalforsamlinger innen 2040. I Europa er utviklingen den samme.

I Norge har et annet fond, Folketrygdfondet, nesten ved et uhell, vokst seg stort. Den glemte sparegrisen holder på å sprekke, og forvalterne sliter med å finne nok aksjer å kjøpe i det norske markedet. Siden sin oppstart i 1979 har fondet blitt den største institusjonelle eieren på Oslo Børs. Folketrygdfondet er modent for en reform, men politikerne vet ikke helt hva de skal gjøre med det.

På seminaret vil Fredrick dele noen tanker om hvordan den offentlige formuen kan komme vanlige folk til gode og stå som et eksempel på en egalitær løsning i kontrast til utviklingen i USA og Europa.


Hva er Langsikt-seminaret? Seminaret er en møteplass for å diskutere ideer for langsiktig politikk. Formatet er at innleder presenterer i 20-30 minutter. Resten går med til diskusjon. Seminaret kan gjerne brukes til å presentere forskningsarbeider, men vi ønsker også velkommen introduksjoner til nye ideer, konsepter og teknologier, presentasjon av upubliserte og utgitte rapporter, stortingsmeldinger og forskningsgjennomganger. Tross variasjonen er det et mål om at alle seminarer skal være policy-orienterte. Har du noe du ønsker å presentere, er det bare å ta kontakt med Aksel Sterri på aksel@langsikt.no.

NB: Det er begrenset antall plasser for å sikre et lite forum og aktiv deltakelse.

Når?

6. oktober 2023
14.00-15.30

Hvor?

MESH Nationaltheatret, stort møterom i første etasje

Påmelding

Tusen takk! Din påmelding er registrert!
Her var det noe som ikke gikk som det skulle. Sjekk feltene i skjemaet og prøv igjen.